Alle natuurlijke zoetstoffen. Samenvatting.
Natuurlijke zoetstoffen | GI | eigenschappen |
Stevia (ongeraffineerd groen van kleur) | 0 | |
Palmsuiker of kokossuiker | 35 | |
Yaconsiroop | 1-3 |
Glucosevrij, 30-50% fructooligosaccharides (pre-biotisch), vol antioxidanten en een goede bron van ijzer. |
Honing (Biologisch en koudgeslingerd) | 40-70 | |
ahornsiroop (c graad) | 54 | |
agavesiroop | 10-19 |
bijwerkingen van geraffineerde suikers of overdadig gebruik van natuurlijke suikerbronnen
Sucrose- en glucosebronnen:
- hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycemie)
- reactieve hypoglycemie
- uitputting bijnieren
- insulineresistentie en ouderdomsdiabetes
- medeverantwoordelijk voor ziektes zoals ADHD, artritis, candida, kanker ...
- verminderde weerstand, meer allergie
- overgewicht
- verhoogd cholesterol en triglyceriden, hart- en vaatziekten
- tandbederf
- suikerverslaving
- vroegtijdige ouderdomsverschijnselen (Maillard-reactie)
Fructosebronnen:
- medeverantwoordelijk voor ziektes zoals ADHD, artritis, candida, kanker ...
- verminderde weerstand, meer allergie
- fructose-intolerantie
- leverbelasting en -verzuring
- verhoogd cholesterol en triglyceriden, hart- en vaatziekten
- cataract (grijze staar)
- hypertensie (hoge bloeddruk)
- vroegtijdige ouderdomsverschijnselen (Maillard-reactie)
- toename vetweefsel
- insulineresistentie en ouderdomsdiabetes
- verminderde eiwit- en nucleïnezuursynthese in de lever