Mayonaise met gezonde vetten

24-05-2012 10:04

 

benodigheden:
 
1 ei of alleen het eidooier
1 eetlepel azijn of citroensap
peper (of voor een pittige mayonaise fijn gesneden rode pepers)
zeezout
1 koffielepel mosterd (Franse of Dyon met minder dan 1 g suiker)
1.6 dl milde olijfolie (biologisch & extra vierge /eerste persing)
0,4 dl lijnzaadolie (bron van omega 3)
 
 
Bereiding:
Met staafmixer is de snelste manier:
  • Doe alle ingrediënten in een mengbeker (hoog en smal)
  • Plaats de staafmixer in de beker en zet 10 seconden aan op de bodem
  • Langzaam aan omhoog trekken zodat er een bindende massa ontstaat
  • De mayonaise is klaar door deze nog even heel kort door te mixen.
  • Schep de mayonaise over in een schone glazen pot en schroef de deksel er op.
  • Dit is nog 2 weken in de koelkast houdbaar.
  •  TIP: evt. eerst het ei, zout en azijn/citroensap en dan langzaam de olie toevoegen

met de hand kloppen:

  • Gebruik nu alleen de dooier van het ei
  • Doe de eidooier, cirtoensap of azijn, peper en zout in een kom
  • Klop met de garde alles goed door elkaar en voeg met kleine beetjes de olijfolie 
  •   toe (eerst per keer een aantal druppels)
  • Blijf kloppen!
  • Als de massa begint te binden kan de olijfolie met scheuten worden toegevoegd
  • Totdat de massa zich gaat binden dat je mayoniase hebt.
  • Door even door te kloppen kan de mayonaise dikker en lichter worden.