Mayonaise met gezonde vetten
24-05-2012 10:04
benodigheden:
1 ei of alleen het eidooier
1 eetlepel azijn of citroensap
peper (of voor een pittige mayonaise fijn gesneden rode pepers)
zeezout
1 koffielepel mosterd (Franse of Dyon met minder dan 1 g suiker)
1.6 dl milde olijfolie (biologisch & extra vierge /eerste persing)
0,4 dl lijnzaadolie (bron van omega 3)
Bereiding:
Met staafmixer is de snelste manier:
- Doe alle ingrediënten in een mengbeker (hoog en smal)
- Plaats de staafmixer in de beker en zet 10 seconden aan op de bodem
- Langzaam aan omhoog trekken zodat er een bindende massa ontstaat
- De mayonaise is klaar door deze nog even heel kort door te mixen.
- Schep de mayonaise over in een schone glazen pot en schroef de deksel er op.
- Dit is nog 2 weken in de koelkast houdbaar.
- TIP: evt. eerst het ei, zout en azijn/citroensap en dan langzaam de olie toevoegen
met de hand kloppen:
- Gebruik nu alleen de dooier van het ei
- Doe de eidooier, cirtoensap of azijn, peper en zout in een kom
- Klop met de garde alles goed door elkaar en voeg met kleine beetjes de olijfolie
- toe (eerst per keer een aantal druppels)
- Blijf kloppen!
- Als de massa begint te binden kan de olijfolie met scheuten worden toegevoegd
- Totdat de massa zich gaat binden dat je mayoniase hebt.
- Door even door te kloppen kan de mayonaise dikker en lichter worden.